[ Обавештења ] 01 Октобар, 2009 09:05
Српски  народни покрет 1389 најискреније жали због одлуке организатора „Марша против насиља“ да активистима „1389“ ускрате учешће у овој акцији. Сматрамо да је овим гестом организатора пропуштена шанса да се кроз заједничко мирно окупљање противничких организација пошаље снажна порука ненасиља.

Осуђујемо одлуку Иницијативе младих за људска права да трагичну смрт Бриса Татона искористе за промоцију своје идеологије уместо да раде на смиривању тензија. Саопштење, пуно говора мржње, које су издали организатори скупа из Иницијативе младих за људска права показује да циљ „Марша против насиља“ ни једног тренутка није био борба против насиља већ наставак негативне кампање против патриотских омладинских организација и даљег подизања тензија у Србији.

Српски народни покрет 1389 никада се није користио насиљем у својим активностима нити је пропагирао насиље. Своју борбу увек смо водили ненасилним методима што ћемо наставити и у будућности.  

Информативна  служба СНП 1389

[ Интервјуи ] 26 Септембар, 2009 17:31

„Бивши“ члан Управног одбора Српског народног покрета 1389 Игор Маринковић каже да је прави разлог прогона ове организације антирежимско деловање и противљење уласку Србије у ЕУ. Он каже да је власт свесна опасности од социјалних нереда и да у склопу своје самоодбране кренула у укидање независних медија, антирежимских организација, навијачких група и забрану јавних окупљања.

- Режим зна да је крај близу и жели на силу да се одржи. Сећају се како су срушили Милошевића и покушавају да спрече да се и њима деси исти сценарио. Актуелни режим је срушио Милошевића уз помоћ омладинских организација, навијача, слободних медија и сада по сваку цену жели да спречи да та оруђа буду употребљена против њих.

Оптужују вас да се залажете за насиље, да ширите ксенофобију, хомофобију и мржњу према другим верама и нацијама, као и њихов прогон?


Волео бих да чујем одговор кад и где смо то радили и зашто тада нисмо ухапшени. Оптужницу против нас пишу Тадићеви маркетиншки стручњаци а не полицајци и тужиоци. Све акције СНП 1389 су биле ненасилне и ни једна није пропагирала то за шта смо оптужени.

Говориш о ненасиљу а у стану код вашег портпарола пронашли су пиштољ?

Не верујем да тај пиштољ припада Миши Вацићу и мислим да му је подметнут током претреса. Познајем Мишу четири године и никада није споменуо да има пиштољ нити је био склон насиљу. Он је примерен студент Правног факултета, уредник студентских новина „Правник“... Чак и када би пиштољ био његов, какве везе то има са 1389? Да ли смо икада користили пишоље на нашим скуповима? Да ли за 1389 важи колективна одговорност? Код мене у стану нису пронашли никакво оружје али то нећете чути у вестима.

Зашто би полиција подметнула пиштољ?

Ако су га подметнули, то је урађено зато што морају да измисле основ за забрану 1389. Како другачије објашњавате да тужилац шест дана најављује забрану СНП 1389, а да тек на дан кад је поднет захтев за забрану полиција креће у скупљање доказа? Унапред су написали оптужницу а сада покушавају да је оправдају пред јавности.

Да ли је теби нешто заплењено?

Дескоп и лаптоп компјутери, транспарент „Победа здраве и  нормалне Србије“ и налепнице против Млађана Динкића. Замислите, чак ми нису нашли на фантомку.

Да ли си ти сад у бекству?

Наравно да не. Никад нисам кршио закон и појавићу се ускоро у полицији са својим адвокатом и у присуству новинара. Отишао бих већ данас али сам јако заузет. Организацију треба припремити за деловање под забраном. Сигуран сам, чим одем у МУП, да ће ми одредити притвор на основу лажних сведочења и подметачина као што су то урадили Миши.

За шта те оптужују?

Ако сам добро разумео за „угрожавање безбедности“. Могу само да се насмејем томе јер свако ко ме зна разуме да је реч о лажној оптужби. Никада нисам ни чинио ни позивао на насиље. Верујем да свако зло може да се победи и ненасилним методама. То ћу рећи у полицији на том „информативном разговору“.

Полиција тврди да се поједине организације финансирају од дроге?

Ако је то истина, то нема везе са 1389. Православље и наркоманија не иду заједно. То је само још једна подметачина полиције. Не бих се изненадио да сутра кажу да има индиција да сарађујемо са Вехабијама или са ОВК.

Шта ћете да радите кад вас забране?

Исто што и до сада. Поштујући све законе државе Србије борићемо се против диктаторског режима Бориса Тадића. Да ли ће нам забранити да мислимо својом главом? Управо смо отпочели кампању налепницама против прогона медија коју врши Млађан Динкић. Наши активисти су добили упутство како да делују у случају забране и сигуран сам да ћемо као Покрет преживети овај прогон. 1389 ће надживети диктатуру.

Изгледа да су вам хомосексуалци дошли главе?

Парада је употребљена како би се обрачунали са нама. Шта смо то драматично урадили 20. септембра? Прошетали смо градом, седели у кафићу „Плато“ пола сата, били на литургији. Није им то било довољно да нас осуде, па су полицајци Раде Благојевић и Ивица Ивковић дали лажне исказе да је Миша Вацић био на „Платоу“ до 9.40 иако је у 9 био на литургији у Цркви светог Саве. На основу тог лажног исказа осудили су Мишу, а на основу те лажне пресуде траже забрану 1389. Снимци Фонета и још неких медија доказују да су полицајци лажно сведочили.

Али покушали сте да одржите забрањени скуп?

Забрањен је био педерски скуп, а ми за наш нисмо добили никакаву писмену одлуку. Тек када смо дошли на „Плато“ рекли су да нам је скуп забрањен на основу Уредбе о забрани окупљања од 19. до 27. септембра. Такође, занимљиво је да су педери добили писмено решење и чак им је понуђено да се окупе на другој локацији (Ушћу или палати Србија). Зашто СНП 1389 није понуђено да се окупимо на нпр.  Кошутњаку? Није ли то дискриминација хетеросексуалаца над педерима?

Дачић тврди да сте хтели да бацате молотовљеве коктеле на хомосексуалце, да нападате амбасаде, пронашли су бакље, каменице...

Дачић смишља оправдања зашто је забранио скуп а скуп је забрањен јер се већина грађана противи паради и јер полицајци нису хтели да штите тај скуп. Скуп би био отказан и да 1389 не постоји. Јавна је тајна да је велики број полицајаца пред 20. септембар затражио боловање или одмор и да су многи рекли да ће одбити наређење. То је прави разлог забране. Полицајци нису смели да окрену леђа педерима.

Зашто се сада представљате као бивши члан Управног одбора СНП 1389?

У СНП 1389 више нема функција. Сви смо сада активисти. Због великог притиска режима нисмо у могућности да наставимо са редовним начином функционисања, тако да ће сви локални одбори деловати самостално. Тако чак и ако цео УО незаконито ухапсе, СНП 1389 ће наставити да делује. Функције више немају значај, само дела.

Шта очекујете да постигнете?

Рушење проевропског-пропедерског диктаторског режима Бориса Тадића, Ивице Дачића и Млађана Динкића!

protestbg.blog.rs

[ Обавештења ] 21 Септембар, 2009 13:46
Портпарол Српског народног покрета 1389 Миша Вацић осуђен је јуче на 30 дана затвора и одмах послат на издржавање казне у затвор Падинска Скела. Вацић је осуђен на основу лажних изјава инспектора Одељења за јавни ред и мир Београдског МУП-а и лажне изјаве заменика комадира полиције. Такође, онемогућемо му је да има адвоката јер је полицајац на улазу у станицу 29. новембар спречио адвоката И. М. да присуствује суђењу обмањујући га да је Вацић пребачен на друго место.

Српски народни покрет 1389 сматра да је ова пресуда представља одмазду пропедерско-проевропског режима Бориса Тадића и Ивице Дачића због понижења које су доживели отказивањем тзв „Параде поноса“. Обавештавамо диктаторски режим да нас неће уплашити хапшењима и казнама и нека буду свесни да ће за сваки наш дан у затвору они лежати једну недељу а за сваку нашу недељу један месец. Доказали смо и доказиваћемо да смо јачи од њих!

Отказивање тзв „Параде поноса“ је прва победа народа Србије над репресијом Тадић-Дачић а за њом ће следити нове победе. Хапшења представљају само додатно понижавање и суноврат режима који на све начине покушава да спречи уличне протесте свесни да ће на улици бити срушени.

Смрт диктатури, слобода за Мишу Вацића!


Информативна служба СНП 1389
[ Обавештења ] 21 Септембар, 2009 13:41

Српски народни покрет 1389 обавештава све синдикате, раднике, удружења пензионера, незапослених и све социјално угрожене да ће наши активисти пријавити сваки њихов јавни скуп који би желели да одрже у центру Београда. Активисти СНП 1389 спремни су да, уместо раника, иду у Тадићеве и Дачићеве затворе.

Српски народни покрет 1389 неће испоштовати уредбу МУП-а по којима се трајно забрањују сви купови у центру Београда јер је против Устава и представља атак на слободу говора и право на протест.

Режим је искористио заказивање тзв „Параде поноса“ и отпор грађана том скупу како би трајно спречио радничке протесте у Београду и протерао незадовољне на периферију. Ова уредба је покушај Ивице Дачића и Бориса Тадића да спрече организвање уличних протеста свесни тешке економске ситуације у земљи и опасности по режим.

Да ли, према одлуци МУП-а, радници који је ће морати да протествују на Ушћу, уместо испред уграде Владе Србије, своје захтеве, уместо министрима, требати да предају продавцима сладоледа на Кеју? Или је боље да их спале на споменику „Вечна ватра“ имајући у виду да и министри то ураде са њима чим радици напусте Боеград?

Спремни смо да помогнемо сваком синдикату и удружењу тако што ће наши активисти пријавити њихов скуп испред Владиних институција у центру Београда.

Смрт диктатури, слобода за Мишу Вацића и Радета Љубичића!

Информативна служба СНП 1389

[ Обавештења ] 20 Септембар, 2009 23:34
Миша Вацић осуђен је на 30 дана затвора и одмах упућен на одcлужење казне у Падинску Скелу због данашње изјаве у листу Курир:
„ Pozivamo ljude da se iz predostrožnosti okupe u nedelju ujutro na Platou u najvećem mogućem broju na „Apsolutno nenasilnoj svenarodnoj srpskoj žurki seksualno nedevijantnih“. Ako je parada otkazana, onda da proslavimo veliku pobedu - poziva Vacić. On poručuje da gej parade u Srbiji nikad neće ni biti i da će se „1389“ tome uvek suprotstaviti, kako kaže, nenasilnim, gandijevskim metodama.

Вацић је осуђен данас по кратком поступку без права на адвоката.

СНП 1389 подсећа да МУП Србије до данас није доставио организаторима скупа „Апсолутно ненасилна свенародна српска журка сексуално недевијантних“ писмену одлуку да је скуп забрањен. Када су активисти 1389 јутрос у 8 сати дошли на Плато полиција им је образложила забрану после чега су се у миру разишли тако да скуп није ни започео. Вацић је ухапшен у 10.30 испред Цркве светог Саве за време литургије.    

Захтевамо од МУП-а и да одговори зашто и организаторима „Журке“ није достављено писмено решење о забрани окупљања на Платоу као што је то учињено организаторима тзв „Поворке поноса“?

Информативна служба СНП 1389
[ Обавештења ] 20 Септембар, 2009 23:00

Портпарол Српског народног покрета 1389 Миша Вацић осуђен је данас, у исценираном поступку, на 30 дана затвора и одмах послат на издржавање казне у затвор Падинска Скела.

Вацић је осуђен на основу лажних изјава инспектора Одељења за јавни ред и мир Београдског МУП-а и лажне изјаве заменика комадира полиције. Такође, онемогућемо му је да има адвоката јер је полицајац на улазу у станицу 29. новембар спречио адвоката И. М. да присуствује суђењу обмањујући га да је Вацић пребачен на друго место.

Српски народни покрет 1389 сматра да је ова пресуда представља одмазду пропедерско-проевропског режима Бориса Тадића и Ивице Дачића због понижења које су доживели отказивањем тзв „Параде поноса“. Обавештавамо диктаторски режим да нас неће уплашити хапшењима и казнама али нека буду свесни да ће за сваки наш дан у затвору они лежати једну недељу а за сваку нашу недељу један месец. Доказали смо и доказиваћемо да смо јачи од њих!

Отказивање тзв „Параде поноса“ је прва победа народа Србије над репресијом Тадић-Дачић а за њом ће следити нове победе. Хапшења представљају само додатно понижавање и суноврат режима који на све начине покушава да спречи уличне протесте свесни да ће на улици бити срушени.


Смрт диктатури, слобода за Мишу Вацића!

 

Информативна служба СНП 1389

[ Обавештења ] 20 Септембар, 2009 13:41
Активисти Српског народног покрета 1389 и Удружења „Наши“ окупили су се јутрос у 8 на Платоу испред Филозофског факултета али је полиција спречила одржавање „Апсолутно ненасилне свенародне српске журке сексуално недевијантних“. Полиција је спречила возило са озвучењем да приђе Платоу и показала организаторима решење о забрани скупа. После легитимисања активисти ова два удружења одиграли су на Платоу „Апсолутно ненасилну“ партију шаха после чега су напустили простор и отишли на литургију у Храм светог Саве.

Агенти БИА су током литургије на платоу испред Храма ухапсили портпарола СНП 1389 Мишу Вацића, а ухапшено је још четворо активиста Покрета. Укупан број приведених у Полицијској станици Стари Град до 12 сати био двадесет.
Преостали активисти СНП 1389 и Удружења „Наши“ вратили су се на Плато у 11 часова како би се још једном уверили да нема окупљања сексуално девијантних особа, али их је полиција поново легитимисала и удаљила са лица места.

Иако у центру Београда није организован ни један скуп припадници МУП-а понашали су се као да је на снази полицијски час и малтретирали грађане који су искористили недељу и лепо време да прошетају градом.
СНП 1389 још једном истиче да је отказивање тзв. „Параде поноса“ велика победа грађана Србије над силом пропедерског - проевропског режима.

Такође, обавештавамо јавност да је бивши председник СНП 1389 и организатор протеста Радовану Караџићу - Раде Љубичић, који је јуче ухапшен, осуђен на 30 дана затвора.

СНП 1389 захтева хитно ослобађање свих ухапшених.


Информативна служба СНП 1389
[ Обавештења ] 19 Септембар, 2009 21:29
Српски народни покрет 1389 захтева од МУП-а Србије да под хитно ослободи Радојка Љубичића - Радета, бившег председника наше организације. Љубичић који је ухапшен данас на Тргу Републике после смене на Скупштини СНП 1389 у децембру 2008. године наставио је да води протесте због Хапшења Радована Караџића на Тргу Републике који трају од јула прошле године.

Љубичић је, по истом основу, ухапшен и током посете америчког подпредседника Џозефа Бајдена када је у експедитивном поступку осуђен на 10 дана затвора. Ове је већ треће његово хапшење јер је у мају 2007. године ухапшен и осуђен због лепљења плаката Булевар Ратка Младића.
 
Обавештавамо јавност да Љубичић, као бивши председник СНП 1389, нема никакве везе са скупом који је заказан за недељу у 8. ујутру. Сматрамо да је повод његовог хапшења покушај застрашивања грађана Србије и спречавање даљих антирежимских протеста.


Информативна служба СНП 1389
[ Обавештења ] 13 Септембар, 2009 13:17
Српски народни покрет 1389 позива све синдикате да 20. септембра у Београду организују радничке протесте како би показали која категорија становништва је најугружена и дискриминисана у Србији.

СНП 1389 сматра да Влада Србије помаже одржавање параде оболелих од педерастије како би скренула пажњу јавности са социјалних питања. Уместо да се јавност у Србији бави масовним отпуштањима радника, свакодневним штрајковима глађу и радничким протестима, власт преко својих медија месецима „бомбардује“ грађане информацијама о тзв „Паради поноса“.

Позивљамо све синдикате и раднике да не дозволе да се њихови проблеми заташкавају на овај начин и да 20. септембра дођу у Београд како би пажњу јавности усмерили на реалне проблеме Србије.

Информативна служба СНП 1389
[ Обавештења ] 29 Август, 2009 17:18
Да ли као православни хришћани имамо друштвену одговорност?

Предуго смо као народ у дефанзиви по свим пресудним духовним и националним питањима. Превише смо се повукли из јавног живота. Затворили смо се у гето црквених порти и патриотских салонских кружока. Постали смо самодовољни и самосажаљиви. Готово смо укинули друштвени активизам православних хришћана и родољуба. Помало смо занемарили и социјалну функцију Цркве и лични друштвени ангажман. Како је дошло до тога да ми, српски хришћани и родољуби, треба да се стидимо своје вере и нације, а да родомржња, неморал, противприродност и лаж сваке врсте могу бити представљени као нешто сасвим нормално?

Шта дугујемо хришћанству и патриотизму?

Олако смо препустили забораву да је наша цивилизација у својој основи хришћанска, а наша историја у главноме патриотска. Зар нису прве организоване болнице у светској и нашој историји основане у хришћанским заједницама? Зар прве школе у нашем народу нису настале у манастирима? Зар хришћанство није први пример државне лојалности, са једне стране („Богу Божје, а Цару Царево”), али и грађанске непослушности сваком тоталитаризму (универзалној Римској држави која тражи поклоњење Цару као Богу), са друге стране? Зар прве хуманитарне, милосрдне активности нису заправо и прве активности Цркве? Зар најславније странице наше историје нису заправо епопеје родољубља? Постоји ли било који велики Србин у нашој историји који није био и велики патриота? Апсолутна већина њих почива на израженој хришћанској религиозности и патриотском уверењу и елану, који умногоме објашњавају њихове стваралачке домете (од великана наше науке, духовности и културе: Николе Тесле, Михаила Пупина, Милутина Миланковића, Николаја Велимировића, па до савремених спортиста). Да сагледамо радне навике, породичне вредности, књижевност, архитектуру, уметност и да видимо ко је више дао светској цивилизацији од хришћанства? Да погледамо шта је за једну државу и њену стабилну унутрашњу организацију важније од грађанске лојалности и патриотске државотворности? Како се догодило да смо, као носиоци најважнији социјалних вредности и функција, избачени из друштвене утакмице?

Данас, када је нови век почео светском економском кризом и сменом историјских епоха, и када се изнова превреднује све у шта смо веровали у прошлом веку, хришћанство и патриотизам могу и треба изнова да изађу у друштво и подсете на себе и свој смисао. То је наша хришћанска и национална обавеза да помогнемо свету, Отаџбини и човеку у егзистенцијалној кризи. Каква је наша вера и наше родољубље?

Наша вера је вера излажења у сусрет, јавна вера, вера сведочења. Наша вера се повлачи само кад је у питању време за молитву и лични подвиг, а све друго време је време за дела вере. Ми имамо веру која објашњава све и која је доживела све. Шта је за веру која је решила проблем смрти, који није могла решити ниједна вера и философија од овога света, да реши било који проблем човековог живота? Зар у мору надрилекара и лажних учитеља да се не чује глас вере освећене вишемиленијумским трајањем?

Није мало важно већ је много важно изнова нагласити да је наша вера без дела мртва и да су наша дела такође облици наше молитве Богу и врхунски изрази наше побожности. Наше родољубље је позитивна особина, (ре)афирмација најлепшег и најквалитетнијег у нама, посвећеност раду на себи и за друге. И наш патриотизам на речима, а без дела, је ништа, само празнословље и самокомпромитовање.

А где су данас дела наша? Зашто се не чујемо, не видимо и не деламо у Великој кризи чији је узрок у свету духовних и моралних промашаја, где смо у проблемима мора људи без посла и утехе, социјално угрожених, очајних, уморних, болесних, у затворима, младих на улици где је маркетинг греха и порока доживео историјски врхунац, и у разним другим животним проблемима и недаћама? Зашто нас нема, шта чекамо и када ћемо преузети друштвену одговорност? Хришћанство и патриотизам данас

Зашто бисмо данас избегавали било коју актуелну и провокативну друштвену тему?

Ако је тема светска криза, имамо шта да кажемо, јер је узрок и решење кризе у свету духовних и моралних вредности. Ако је тема екологија, имамо прави одговор, јер је еколошки пост према природи једини истински одговор на еколошке проблеме. Ако су тема људска права, хришћанство има свој став, и штити човекову личност од разних савремених облика технолошког тоталитаризма и противприродности. Ако је хуманитарна делатност, па то је друго име Цркве. Ако је било која тема која се тиче човека и људске заједнице, Црква је то или већ решила или са својим огромним духовним искуством може да реши. Ако је у питању одбрана националних и државних интереса, који су легитимно право свих народа на свету, како да ту нешто урадимо без изражене патриотске воље и снаге? На нама је, међутим, да се делатно укључимо у живот друштвене заједнице, изађемо из порте и салона у друштво, избегнемо ново протеривање на маргине друштвеног утицаја које нам се спрема под изговором да Црква не треба да се меша у политику, а да је национализам једнако злочин. Наша је обавеза да се умешамо у све оне актуелне друштвене теме које се тичу живота нас као појединаца, наших породица, наше нације и државе у којој живимо као њени лојални грађани. Питање је само да ли смо ми спремни за ову хришћанску и патриотску дужност и да ли имамо спремне потребне духовне и практичне одговоре на актуелна социјална питања.

У том смислу, Српски сабор Двери и позива све грађане Србије да нам се придруже у суботу, 12. септембра 2009. године на платоу испред храма Светог Саве у Београду у 16 часова и посведоче свој традиционални поглед на свет. Прошетајмо својом престоницом и покажимо да имамо свој смисао живота који желимо да заштитимо од агресивног рушења породичног морала и свих традиционалних вредности и заједница на којима почива опстанак нашег народа.
Време је да се чује глас православних Срба! Време је да на улице изађу наше - ПОРОДИЦЕ! Време је за породичне шетње! - За наша људска, верска и национална права! - За борбу против беле куге у нашем народу! - За живот детета у мајчином стомаку! - За очување нашег традиционалног система вредности! - За бољи социјални статус трудница, младих и сиромашних!

ЗА ОДБРАНУ ПОРОДИЦЕ! Субота, 12. септембар! Имамо право!

У Београду, На Велику Госпојину 2009.